*Hoe Sociale Media al gauw A-Sociale Media worden*

facebook logo

#Facebook

Een regenachtige maandagmiddag in de laatste week van augustus 2014. Wat een heerlijke zomer was het! Totdat vlucht MH17 uit de lucht geschoten werd, Israël en Gaza elkaar in de haren vlogen en de eerste provincie van de IS een feit werd. Het weer sloeg ineens drastisch om. Is dat dan toeval, of verandert het weer tegenwoordig mee met de gemoedstoestand van het Nederlandse volk en de rest van de wereld? Via social media-kanalen, met name Facebook en Twitter (deze zijn het meest gebruikt in Nederland en het meest relevant) is deze omslag ook te zien. Mensen willen graag hun medeleven tonen aan, hun meningen delen met, kritiek uiten op, zeuren over, complimenten uitdelen aan, om hulp vragen voor en vaak nog veel meer…. (ik vond geen speels voorzetsel;-)). De drempels zijn erg laag door dit via hun Facebook- of Twitter-profielen te doen. Vaak met een lach, een traan of een knipoog, maar soms ook keihard, onwetend en meedogenloos. De sociale media zijn hard op weg om A-sociale media te worden.

Een sociaal netwerk is anno 2014 net een schoolplein waar kleine kinderen spelen, lachen, maar ook pesten, schelden en vechten. Op het schoolplein zijn het nog kinderen en wordt er meestal toezicht op gehouden door docenten. Gelukkig worden ruzietjes meestal bijgelegd; de hand wordt geschud en daarna wordt er weer collectief zakdoekje gelegd en tikkertje gespeeld. Volwassenen begeven zich nu op datzelfde schoolplein, alleen is het vaak hard tegen hard en escaleert het keer op keer. geen docent die de controle nog heeft. Er bestaat nog geen erkende social media-etiquette. Ik ben van mening dat die er wel zou moeten komen. Zie het als een set spelregels om toe te mogen treden op het schoolplein. Daarnaast bestaat er ook nog common sense. Het lijkt erop, alsof iedereen van achter zijn of haar laptop, smartphone of tablet een eigen kenniscentrum beheert, bij de (smaak-, mode-, gemeente-) politie zit, psycholoog denkt te zijn of écht in de veronderstelling is dat hij/zij perfect is. We willen vooral laten zien hoe perfect ons leventje wel niet is en de ander graag terecht wijzen op zijn/haar fouten, welke vanuit het eigen perspectief fouten zijn/lijken. Het is allemaal vaak goed bedoeld, maar worden we niet iets té sociaal of worden we eigenlijk allemaal (waaronder ikzelf) een beetje A-sociaal?

Op social mediafora (bijvoorbeeld groepen binnen Facebook met een groot aantal leden, als zijnde een eigen privénetwerk) is de informatieverstrekking binnen die groep in principe relevant voor de leden. Naarmate de groep groter wordt, ik heb het dan over ongeveer 500 leden of meer, wordt een steekproef van die populatie steeds en steeds meer een afspiegeling van de maatschappij. Het gaat daarbij over meningen, overtuigingen en denkbeelden uit alle culturele hoeken en provincies van het land. Uiteindelijk heeft de etiquette die ik eerder noemde te maken met respect voor elkaar en respect hoort van twee kanten te komen, toch?! Dat willen we volgens mij met zijn allen wel uitdragen, alleen lukt het niet altijd als daar emotie bij komt kijken. Een social mediapolitie is (nog?) niet aan de orde, maar we moeten met zijn allen wel waken voor de eerste oorlog in social medialand. Daar heeft niemand zin in volgens mij. Hoe kunnen we het leuk houden?

Denk eerst eens na over de consequenties en gevolgen, alvorens je iets kwetsends of beledigends post. Vraag jezelf af of de “post” echt toegevoegde waarde biedt of wil je gewoon even snel je mening kwijt, zodat jíj je beter voelt? Is een negatieve post dus écht nodig? Ik bedenk mijzelf altijd: zou ik dit ook recht in iemands gezicht durven zeggen? Ik ben namelijk ook een mens en krijg ook wel eens jeuk van bepaalde types. In schrijnende gevallen vergeet men dat je iemand ook gewoon kunt “ontvrienden”. Denk daar ook eens aan! Tot slot hebben de meesten die ik ken kinderen. Als we hen nou met z’n allen wél wat betere richtlijnen bieden voor de toekomst wat betreft sociale media. Voor ons volwassenen was het immers iets nieuws en wisten we er nog niet zo goed mee om te gaan, is gebleken.

Zolang we als mens proberen het “sociale media” te houden in plaats van asociale, zal de wereld van het internet nog wel een tijdje overleven, ondanks alle narigheid die voorbij komt in de kranten en het journaal. Misschien is het een idee om voordat iemand iets naars wil posten,  eerst een Ice-Bucket (ice-bucket-challenge) over zichzelf heen gooit om af te koelen. Geld storten kan aan ieder gewenst goed doel. Succes!!

Léon Oele

Bron uitgelichte afbeelding

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: