*Waar ben jij met de kerst?*

waar vier jij kerst?

#geodata

Over een week is het weer zover. Half Nederland schuift weer heerlijk aan tafel om overvloedige kerstdiners te nuttigen en drinkt daarbij de nodige wijn, bier en andere drankjes. Jij gaat vast ook iets leuks doen in die periode; ook al heeft dat verder niets met kerst te maken. Het blijft altijd een gedoe om weer die plannen te maken. De vraag die als eerste in je opkomt als je überhaupt iets wil plannen met die zalige dagen is: ‘Waar gaan we het eigenlijk vieren?’. Ga je naar je ouders, je schoonouders, je vrienden of komt de hele goegemeente bij jou thuis? Misschien moet je wel werken. Dan heb je natuurlijk als “kerst-disliker” een hele legale reden om lekker helemaal niets af te spreken. Uiteindelijk komt er een plan op tafel. In mijn eigen geval kerstavond bij mijn schoonouders, eerste kerstdag bij mij moeder die net is verhuisd en tweede kerstdag bij mijn beste vriendin. Jullie weten vast niet gelijk waar zij dan wonen, maar er zijn genoeg organisaties die écht wel weten waar wij allemaal ons kerstfeestje vieren, zij maken immers gebruik van geodata, waar we hen gratis toegang tot geven van social media etc.

“First in mind” is natuurlijk ons allen bekende Google. In Nederland (2014) gebruikt zo’n 93% van de internetgebruikers de zoekmachine van Google in tegenstelling tot andere zoekmachines van bijvoorbeeld Yahoo!(3%) en Microsoft (Bing, 1%), (Statcounter, 2014). In de voorbereiding van onze persoonlijke kerstviering, zoeken we massaal het internet af naar lekkere recepten, leuke cadeaus en manieren om van A naar B te reizen.

Gebruik zoekmachines Nederland

Gebruik van zoekmachines in Nederland van november 2013 tot november 2014.

Buiten de zoekmachines die men vanuit huis bedient, hebben ongeveer 8 miljoen Nederlanders ook nog eens een smartphone tot hun beschikking. Met de duizenden apps die verkrijgbaar zijn, maken vele van die apps ook gebruik van locatievoorzieningen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

  • Google maps; Wie kent er nou niemand (inclusief jezelf) die Google maps nooit gebruikt om te kijken waar je je bevindt, of hoe je van A naar B reist op je fiets, met de auto of met het OV? “Hoi ma, we zijn een uurtje vertraagd”.
  • Facebook; Nederland kent zo’n 9 miljoen unieke Facebook-gebruikers. Je hebt op je smartphone vaak de optie om je locatievoorzieningen uit te schakelen, maar wie dat niet doet en berichten of foto’s post, stuurt vaak ongemerkt zijn locatie erbij. “Heerlijk gegeten @huizeOele! *foto* “
  • Andere social media platforms; Daarvoor geldt eigenlijk dezelfde redenering als bij Facebook
  • TV-apps; Streamingsdiensten die film en video streamen, weten ook vaak waar je je bevindt op het moment dat je wilt kijken. Ik kan bijvoorbeeld geen uitzending van TVOH online kijken als ik in het buitenland ben. “Heel erg balen zeg! ;-)”

Dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit de mogelijkheden van organisaties en bedrijven om in de gaten te houden waar we ons bevinden en wat we aan het doen zijn. Op die manier genereren zijn hun eigen informatie weer (die eigenlijk van ons is) en proberen daar weer commercieel op in te spelen, door je ineens de meest fantastische aanbiedingen te doen en ons graag voorzien van suggesties (buiten het feit dat criminelen hier ook meer gebruik van kunnen maken in de toekomst, maar dat is iets voor een andere keer).

Om misbruik in de toekomst voor te blijven, kun je beginnen met het uitschakelen van je locatievoorzieningen op je smartphone en op je laptop of desktop regelmatig je cookies te verwijderen. Maar of we het helemaal tegen kunnen gaan? Wij als Nederlanders maken natuurlijk ook  gretig gebruik van de fijne en gebruiksvriendelijke diensten van een Google of NS-app. Zij denken op hun beurt vast weer:

“Oh, dáár ben je met de kerst!!!”

Fijne feestdagen allemaal!! Ho Ho Ho!!!

Léon Oele

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: