*Me verhaaltje over Hun en Hen; wanneer gebruik je hun en hen?*

gebruik hun hen

Het gebruik van hen en hun, uitgelegd ‘in a different way’

Valt het jou ook op dat veel mensen niet weten wanneer ze ‘hun’ en ‘hen’ in combinatie met ‘hun’ en ‘zij’ moeten gebruiken? Vraag je je ook wel eens af waarom men het over “me werk, me moeder of me school” hebben? HOEZO???!!! Het kan zijn dat iemand de regels niet kent. Geen doodzonde natuurlijk, maar waarom lukt het zovelen niet om dat stukje van de Nederlandse taal te beheersen? Als je verder leest, zul je zien dat het helemaal niet moeilijk is!

Regels gebruik hun en hen

Hen, voorzetsels en het lijdend voorwerp

Hen is een heel mooi woord, dat vaak ten onrechte wordt vervangen door hun. Op de één of andere manier is hun méér ingeburgerd. “Die kooi is van hun” of “Hij heeft hun ook uitgenodigd” zijn daar voorbeelden van. “Hun zeggen…” is nog gruwelijker. Het is fout en het klinkt lelijk! Hoor je me?! (haha). Hen gebruik je altijd in combinatie met een voorzetsel ervoor in de zin. Voorzetsels zijn woorden die je (in het ezelsbruggetje) voor ‘de kooi’ kan zetten: IN de kooi, OP de kooi, MET de kooi, TUSSEN de kooi, VAN de kooi etcetera. Concreet: De kooi is van hen. We gingen de kooi met hen bekijken. Door hen hebben wij ook zo’n kooi gekocht. Verder gebruik je hen als lijdend voorwerp. Voorbeeld: “Hij nodigt hen ook uit voor een kooibezichtiging”. Een lijdend voorwerp in een zin vind je door de vraag te stellen: wie/wat + werkwoordelijk gezegde + onderwerp? Wie zijn door hem uitgenodigd voor een kooibezichtiging? ZIJ!

Hun en de kooi

Dan de volgende stap. Hun gebruik je als bezittelijk voornaamwoord. De kooi is van hen, maarrrrr het is HUN kooi. En de kooi staat weer in HUN huis. Er is nog een tweede, zeer beperkte mogelijkheid om hun te gebruiken. Als meewerkend voorwerp. “Er klopt een man aan. De man geeft hun (aan hen) een cadeau. Het is een hen (vrouwtjeskip) voor in hun kooi. Concreet, bedenk dan dat je het woord HUN dus bijna alleen maar gebruikt om bezit aan te duiden. Verder moet je hun HEN;-)) lekker buiten beschouwing laten!

“Me hen zit in Me kooi”, zeggen hun

Hartstikke leuk dat die hen (vrouwtjeskip) in hun kooi zit, maar dan moet je natuurlijk niet de fout maken door te zeggen: “me hen zit in me kooi”. Als je het dan ook nog van derden hebt vernomen en je vertelt het aan mij, dan vooral niet afsluiten met: “zeggen hun”. Me …..kan écht niet, tenzij je bedoelt: Me spraakgebrek! Als je graag vertelt dat iets van jou is, dan noem je dat gewoon MIJN…….Mijn spraakgebrek is al beter. En als je dan toch goed bezig bent; HUN gebruik je nooit en te nimmer als onderwerp. Dus in plaats van: “hun zeggen” is het “ze zeggen” of “zij zeggen“.

Hoezee!

Moeilijk? Als je deze tips vanaf nu gebruikt, of je probeert er gewoon bij jezelf op te letten, dan is dat dikke taalwinst. Veel succes!!!

Check óók me mijn blogs over het Vervoegen van werkwoorden en “zeg maar” 🙂

Léon Oele

16 Comments on “*Me verhaaltje over Hun en Hen; wanneer gebruik je hun en hen?*

  1. Pingback: *Wad goet van jouw!* – Info-Pro on the go

  2. Pingback: *Alweer een jaar online! :-)* – Info-Pro on the go

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: