*Geef je Phone geen voorrang!*

Geef je Phone geen voorrang

Je kent het vast wel. Je rijdt met je fiets op een fietspad of een weg . Ongeacht of het nu regent of dat de zon schijnt wil je degene die op dat moment voor je rijdt passeren, maar op een of andere manier vertelt je intuïtie je dat je even moet opletten bij hoe je dit gaat doen. De persoon in kwestie die vóór je rijdt lijkt wel dronken en slingert licht heen en weer. Irritant! Je houdt je timing strak in de gaten en kiest het, voor jou, goede moment uit. In het voorbij gaan kijk je eventjes naar rechts en verwacht hem of haar slurpend aan een rietje in een blikje bier. Tot je verbazing is deze medefietser niet tipsy, maar is gezellig op zijn of haar mobiele telefoon aan het kijken. Lekker met een koptelefoon in de oren. Je kunt je nauwelijks inhouden de telefoon af te pakken en weg te gooien, maar dat doe je ook niet. Hoe kan het toch dat mensen zoveel risico nemen in het verkeer? Hebben ze zúlke enorme haast, tijd tekort of is de onbeperkte stroom van informatie via je mobiel zo hypnotiserend dat ze niet zonder kunnen? Ik ben er in ieder geval redelijk klaar mee.

Naar Amsterdam

Toen ik nog in Amersfoort woonde viel het me nooit zo op. Eerlijk gezegd belde ik ook wel eens kort met iemand tijdens het fietsen, altijd bang om dat ding te laten kletteren. Gelukkig ben ik niet zo’n ontzettende beller, dus blijf ik vaak wachten tot ik op bestemming ben of ga even langs de kant staan om aan mijn mobiele drift te gehoorzamen. De natuurlijke drang om het ding in je handen te nemen is bij de meeste mensen toch redelijk hoog te noemen. Toen ik in Amsterdam terecht kwam, vielen me al gelijk een aantal dingen op in het Amsterdamse fietsers-circuit. Iedereen (zo’n 98%;-)) heeft enorme haast. De meeste fietsbellen overstijgen het aantal toegestane decibellen of men denkt dat hun bel niet goed werkt en belt daarom voor de zekerheid maar even 4 keer. “Hij doet het”, zeg ik dan. Wat me het meeste opviel was dat véél mensen heerlijk mobiel op de fiets zitten. Het betreft hier voornamelijk (sorry) dames die hier aan meedoen. Ik vind het levensgevaarlijk! In het laatste deel van mijn propedeuse vorig jaar, moesten we voor het vak audiovisuele communicatie, een promotiefilm maken. Zélf schieten en zélf editen. Ik koos als onderwerp mijn op dat moment grootste irritatie: mobieltjes op de fiets. Je kunt de video HIER bekijken.

Plat op je Face-book

Denk eens aan het gros van fietsers en automobilisten dat door rood rijdt. Je hebt vast wel eens de tramrails van dichtbij bekeken, of hebt die ambitie misschien. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vroeger reed je uit school nog wel eens met z’n drieën naast elkaar richting huis en dacht je daar ook niet over na, maar ik had wel mijn handen aan mijn stuur en mijn ogen op de weg. Door de komst van smartphones en social media zoals Facebook en Whatsapp is het tegenwoordig vaak: fietsen zonder handen, fietsen zonder tanden, geworden. Kunnen mensen niet eventjes wachten, of is de reden anders?; is een bericht op een van deze platforms een reden van bestaan geworden? Kunnen deze mobiele fietsers het niet meer winnen van hun nieuwsgierigheid? Vervolgens gaan ze over ‘liken’ . Ik heb toch écht geen zin om op mijn muil te gaan, omdat een of ander chickie (of gastje) een selfie aan wie dan ook moet sturen. En van wie moet dat? Achter het stuur in de auto is het al langer verboden en word je bekeurd. Het is tijd dat er eens een regelgeving komt omtrent dit irritante gedrag. Ik wil gewoon veilig van A naar B. Wat jij?

Bekeuren?

Hell yes! Ik zou het heerlijk vinden als er een regel-/wetgeving komt die mensen verbiedt om hun mobiel te gebruiken tijdens het fietsen. Het is veiliger voor jezelf, maar ook bijvoorbeeld voor je eigen kinderen, als je die hebt. Geef mensen die de regels overtreden een bekeuring van minimaal €70 (voor wildplassen krijg je die ook namelijk) en je zult zien dat het snel is afgelopen. Volgens onderzoek van tv-programma Radar komt zo’n regeling er in de nabije toekomst helaas niet (Radar, 2014). Ik vind dat jammer. Moet ik dan tóch maar mobieltjes gaan afpakken en al fietsend in de bosjes smijten? Dan ben ik helaas zelf strafbaar en word ik straks ook nog bekeurd. Hopelijk gaan mensen het licht zien, het zelf ook gevaarlijk vinden en houdt het vanzelf op. Maar voorlopig vrees ik dat het niet ophoudt, niet vanzelf. Kijk maar eens om je heen, dan zie je vast wat ik bedoel.

Léon Oele

mobiel op de fiets

#Herkenbaar?

2 Comments on “*Geef je Phone geen voorrang!*

  1. Pingback: *Alweer een jaar online! :-)* – Info-Pro on the go

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: