*Viva Colombia!! (Part 1: Bogotá)*

Montserrate Bogotá 2008

Montserrate Bogotá 2008

Monserrate Bogotá met Annejet in 2008

*Mijn verslag van de eerste KLM-reis naar Colombia (deel 1)*

Afgelopen 28 maart 2015, ging na lange tijd een droom in vervulling. Ik mocht werkend mee op de allereerste directe KLM-lijndienst van Amsterdam naar Bogotá, Colombia. De KL0745. De crew was door KLM samengesteld uit mensen die een band hebben met het land. Criterium was: je bent er geboren, hebt er familie of hebt indirect een connectie. Een supermooi concept vanuit het bedrijf. Vanaf aanmelden, voelde het gelijk alsof we samen op vakantie gingen. Iedereen was supergemotiveerd deze vlucht tot een succes te maken. Dat is gelukt. En het mooie is, we kwamen precies op schematijd aan. Letterlijk een goeie binnenkomer. Hieronder een verslag van al onze avonturen op de eerste ‘leg’ van onze droomreis in de hoofdstad Bogotá:

Mijn persoonlijk band met Colombia

In 1993 ontmoette ik Annejet en sindsdien is zij mijn beste vriendin. Annejet is geadopteerd uit Colombia. Dat was het moment dat ik voor het eerst in aanraking kwam met het land. In 2004 werd haar biologische familie gevonden en ik ben toen met haar en en haar ouders naar Colombia geweest om haar moeder (Ligia), oma, broers en zussen te ontmoeten. Dat was een hele indrukwekkende ervaring. In 2008 zijn we nog eens terug geweest om ze weer te bezoeken in Zipaquirá, een buitenstad van Bogotá. Je hebt er ineens een Colombiaanse familie bij en via Facebook hebben we regelmatig contact. Deze keer ben ik haar moeder wederom gaan bezoeken samen met collega Antonio Fagel, even buurten. Heel bijzonder om op zo’n reis gewoon langs te kunnen gaan!

Ligia en ik  Ligia en Antonio

Gezelligheid aan boord

Aan boord heerste een ontzettend leuke sfeer. Voor deze inaugurele vlucht waren er speciale service-items op het service schedule gezet. Zo begonnen we in de M-class met jus of champagne en verder hadden we speciale Colombiaanse koekjes aan boord (Copelia). Tot slot deelden we aan alle passagiers een speciaal peper-en-zoutstelletje uit in de vorm van twee Delfts blauwe huisjes. De Colombianen (waaronder ook het gros van de bemanning) zijn aardig, hartelijk en gezellig. Ik heb werkelijk geen één sip gezicht gezien op de tien uur durende vlucht. Je zult merken dat in het land zelf de mensen écht zo zijn, superlief en gepassioneerd.

Aan boord 1  Aan boord 2  Aan boord 3  Bij aankomst

Feestje na aankomst

Na aankomst in Bogotá, was er een heel officieel persmoment georganiseerd, waar wij als crew samen naast onze eigen CEO Pieter Elbers in de spotlight stonden. Ik voelde me net een filmster. Er werd gesproken door verschillende vooraanstaande figuren en werden er veel foto’s gemaakt. Dhr. Elbers was in die zelfde week ook in China geweest, aan boord op onze vlucht stond hij journalisten te woord en op de Colombiaanse terra, was hij veel aan het speechen en ging hij met iedereen op de foto. Aansluitend werd in Museo del Chico een feestelijke borrel gehouden, georganiseerd door KLM. Hoe vermoeiend ook na zo’n lange vlucht, we stonden trots met iedereen te kletsen en waren ineens spontaan onderdeel van KLM-pr. We vielen met onze neus in de mantequilla. Slapen was die avond dan ook sin problema. 🙂

Chicas Colombianas  On stage  Welkom aan bood  Chicos Colombionos

Citytoer Bogotá (dag 1)

Omdat wij de flagship-crew waren in Bogotá, werd ons vanuit het bedrijf een citytour aangeboden. Ik was er nu voor de derde keer, maar ben natuurlijk meegegaan! Het was wel een wat regenachtige dag, maar dat drukte de sfeer niet. Iedereen was enthousiast. Om 10u vertrokken we uit het hotel naar de Monserrate, een klooster op een 3100m liggende berg die grenst aan het oude centrum La Candelaria. Bogota zelf ligt trouwens op 2640m. Alvast succes met slapen. Vanaf de Monserrate heb je prachtig uitzicht over de stad. Vervolgens werd er gewandeld in diezelfde oude buurt, waar veel te zien is. Het is in de stad verstandig om met een groep te lopen en laat je juwelen etc. maar in je hotelkamer. Je kúnt natuurlijk beroofd worden. Het sleutelwoord blijft: ‘common sense’, gedraag je net als in andere Zuid-Amerikaanse steden. Ik voelde me gewoon veilig, de hoeveelheid politie op straat is daar (anders dan bij ons in NL) ook een goede indicatie van. We hebben heerlijk geluncht. Ik nam de Ajiaco-soep, een typisch Bogotaans gerecht. Écht een aanrader, je zit gegarandeerd vol! Om de toer af te sluiten hebben we het Botero museum aangedaan. Waarschijnlijk de bekendste Colombiaanse schilder. Het is gratis! Altijd leuk!

Montserrate Bogotá Het klooster La Candelaria Ajiaco soep Plaza

Leuke eet- en borreltentjes vlakbij

In de directe buurt van het hotel vind je niet heel erg veel, maar op 5-10 lopen is er Parque 93. Een park met eromheen verschillende horecagelegenheden en een winkelcentrum. Aanrader voor de lunch is bij uitstek Crepes & Waffles. Heerlijke gezonde lunchmogelijkheden, salades, verse sapjes en meer. Zorg wel dat je er rond 12 uur bent, want na half 1 s’ middags stroomt het restaurant snel vol. Mensen gaan zelfs in de rij staan. Om eind van de middag of voor het eten te gaan borrelen, kun je naar de Bogotá Beer Company (BBC). Ze brouwen hun eigen bier en je zit er lekker op het terras, ook al is het s’avonds wat frisser. Ze hebben namelijk gasbranders staan. Er is ook een Starbucks, maar Juan Valdéz of Oma(in de stad) is natuurlijk wel wat lokaler (al dan niet lekkerder) en verder is er een ruime keus aan restaurants. Let wel op je spullen, want ook in deze buurt zijn er mensen die dol zijn op onze spullen. Laat je horloge en sieraden lekker op je hotelkamer en neem in het donker gewoon een taxi. Kost geen drol.

Bogotá Beer Company Bogota Beer Company Crepes & Waffles plein centrum Bogotá

Zoutkathedraal Zipaquirá (dag 2)

Voor de tweede dag had onze collega Nicole voor ons een toertje geregeld. Onze tourguide was Jennifer, een vriendin van haar. We zijn in Zipaquirá naar de beroemde Zoutkathedraal geweest. Dat is een kathedraal (officieel mag dat niet zo heten, omdat er geen bisschop huist) in een ondergrondse zoutafgraving in het zoutwinningsgebied van de oude Muisca indianen. Heel indrukwekkend om te zien. Het meeste zout dat in Colombia wordt genuttigd, komt van deze plek. Wat voor mij leuk was, was dat de moeder van Annejet daar 5 minuten vandaan woont. Zo werd het voor mij een extra speciaal toertje. Verder is Zipaquirá zo’n beetje het centrum van het oude Colombia, toen de Europeanen nog niet op het continent waren geland. Verder kom je onderweg nog langs Chía, dat in het oude Indiaans, Maan betekent. Nu hadden wij bedacht dat ons Chia-zaad (powerfoods;-)) misschien wel zo aan zijn naam komt. Als het namelijk op je brood zit, noemen we het in Nederland maanzaad. Een erg leuke dag en zeker de moeite waard als je de stop hebt met drie dagen Bogotá.

Zoutkathedraal Zipaquirá Plein Zipaquirá Yo-manda

Goudmuseum (dag 3)

Als je nog een extra dag hebt in Bogotá (je kunt er ook voor kiezen om dat een volgende keer te doen), dan kun je naar het Goudmuseum (Museo del Oro), ook in de wijk La Candelaria in het centrum. Je vind daar een selectie van de pre-Spaanse goudwerk uit de regio die later in de 19e eeuw Groot Colombia heette. Daaronder vallen ook Peru, Ecuador, Panama en Venezuela. Het is de grootste collectie ter wereld. De indrukwekkende collectie bevat heel veel stukken van vér voor Christus. Op zondag kun je gratis naar binnen en op andere dagen is de entree 3000 pesos (ongeveer €1.15). Je kunt er binnen een half uur met een taxi vanuit het hotel komen. Je kunt binnen een uur weer buiten staan, dus kan een bezoekje ook tussendoor. Om de hoek zitten ook leuke winkeltjes met toeristenmeuk voor de geïnteresseerden.

Museo del Oro   Gouden masker   Gouden tenue   Gouden boot

Tips en meer informatie

De stad ligt hoog (2640 meter), dus het kan zijn dat je last hebt van de hoogte. Wat helpt is om veel water te drinken en s’morgens een paracetamolletje te nemen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Het kan dus wel zijn dat je wat onrustig slaapt. In Bogotá is het ook een erg bergklimaat. Overdag kan het lekker warm zijn, maar s’avonds zul je vaak een jas of een vest nodig hebben. De tourguide vertelde ons dat je in Bogotá in één dag de vier seizoenen kunt ervaren. Dat wordt dus waarschijnlijk een volle koffer. Verder is het een pré als je Spaans spreekt, maar zoals we allemaal weten kom je er met handen en voeten ook wel uit. Mocht je nou niet van de Colombiaanse keuken houden, heb je genoeg mogelijkheid om meer geijkte dingen te eten. Ik zou je echter wel aanraden de Colombiaanse gerechten te proberen, heerlijk! Hieronder wat links naar websites die je van meer informatie over het land en de bestemmingen kunnen geven. Alvast heel erg veel plezier! Viva Colombia!!!:

LEES OOK het volgende verslag over Cali. Voor nu, hoop ik dat je een beetje uit de voeten kunt op deze nieuwe bestemming van KLM. KLM vliegt nu 3x per week op Colombia. Om tickets te boeken klik je HIER.

Hasta Luego! Léon Oele

vlag Colombia

2 Comments on “*Viva Colombia!! (Part 1: Bogotá)*

  1. Pingback: *Alweer een jaar online! :-)* – Info-Pro on the go

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: