*BI intelligent!*

Business Intelligence voor een intelligentere organisatie

Onlangs heb ik tijdens mijn opleiding, de minor Business Intelligence (BI) gevolgd. Organisaties hebben vaak veel data in huis, welke niet of nauwelijks wordt gebruikt om betere inzichten te verkrijgen over de organisatie en processen die ertoe doen om de strategie te kunnen blijven volgen. Met BI kun je middels deze data tot betere en snellere stuurinformatie komen. Zo kan jouw organisatie óók een intelligentere organisatie worden. Ik loop inmiddels tegen het einde van mijn opleiding. Slechts een scriptie die mij nog in de weg staat. Ik was een periode uit de lucht. Dit, omdat ik totaal werd opgeslokt door deze materie. Maar nu leg ik je dit eerst even kort en bondig uit goed?!

De BI-kloofHet begint allemaal bij de missie, visie en strategie van je organisatie. Middels een strategiekaart kun je er als manager jouw doelstellingen uithalen. Hang je daar normeringen aan (bijvoorbeeld: ik wil dit jaar minimaal 2% omzetverhoging), dan ga je praten over kritische prestatie indicatoren (KPI’s). Hier kun je op gaan meten en de uitkomsten kun je vervolgens met de juiste BI-tool visualiseren in een dashboard. Dit kan met cijfers, maar óók in grafieken, staafdiagrammen of bijvoorbeeld heat-maps en nog veel meer. Er is zoveel mogelijk om betere stuurinformatie uit te lezen (en daar dan ook iets mee te doen), dat ik nu al het idee heb dat het je te snel gaat. Toch?! Nou, dat heet nu een informatiekloof. Je bent aan het lezen, je wilt de beslissing nemen om eventueel door te lezen, maar het gaat allemaal veel te snel met de aanvoer van (externe) data en informatie. Daar hebben we het verhaal van de koe en de hoorns.

De BI-scan en de Business case

Eerst ga je inventariseren waar jouw organisatie staat op dat moment. Welke data is in huis? Hoe wordt deze intern geregistreerd, verwerkt en eventueel al gebruikt als stuurinformatie? Wat is de ambitie van jouw organisatie? En de belangrijkste vraag: wordt er al aan BI gedaan en welke BI-software wordt daarbij gebruikt? Meestal wordt dit overgelaten aan bedrijven die gespecialiseerd zijn op dit gebied. De BI-consultants. Zij zullen vervolgens aanbevelingen doen, welke BI-oplossing het beste aansluit op de organisatie en met name of deze toepassing past binnen de missie, visie en strategie. Ambities en het niveau daarvan, worden bepaald middels verschillende methoden. De Balanced Score Card is daar een bekende van. Aansluitend volgt intern naar het hoger management de BI-business case, de zakelijke verantwoording voor zo’n project.

Architectuur, dashboards en tools

tablet_laptop_desktop_01

Zoals op de rechter afbeelding is te zien, kan een dashboard er uitzien, zoals jij dat voor ogen hebt. Dat ligt aan het ontwerp, waarvoor je kiest om jouw stuurinformatie geserveerd te krijgen. Dit is natuurlijk slechts de voorkant van de hele BI-oplossing. Je hebt te maken met systemen, welke de data registreren, de zogenaamde bronsystemen. Vervolgens is het erg belangrijk dat de kwaliteit van deze dat in orde is. Anders zegt de informatie op het dashboard namelijk niets van waarde. Kies je voor een Data Warehouse (DWH) of juist voor méér real-time inzicht met een Operational Data Store (ODS). Hoe vaak wil je de data verversen? ’s Nachts, elk uur, ééns per maand? En dan de voorkant (ja zo heet dat), het gedeelte waar de eindgebruiker in werkt. Met welke BI-software wordt gewerkt? Keuzes, keuzes…

Qlik

Qlik_Product_SmallTijdens de minor werkten wij met Qlik Sense. Een BI-tool, waarmee je op een redelijk eenvoudige manier (en als je je er in verdiept, best wel gratis) hele mooie dashboards kunt genereren. Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd vrijblijvend naar hun website gaan. Vele tutorials staan online.

BI Intelligent

Door op zoek te gaan in jouw organisatie zul  je er vast achter komen dat jij of je collega’s, op een redelijk simpele manier klaargestoomd kunnen worden voor de toekomst. want de hoeveelheid aan data zal alleen maar toenemen. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Be smart, BI intelligent!

Business Intelligence voor een intelligentere organisatie

Ik ben in ieder geval wel toe aan een welverdiende roostervrije 12 weken! Op naar het afstudeertraject 😉

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: